Το πεπρωμένο. Mìngyùn 命运

 

Ο καθένας μας έχει ένα ατομικό πεπρωμένο, που καλείται να εκπληρώσει.  Το αν θα το εκπληρώσει, είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Κάθε ένας μπορεί να βαδίσει με επιτυχία μόνο τον προσωπικό του δρόμο. Αν επιχειρήσει να βαδίσει δρόμο ξένο, θα παραπλανηθεί.

Κάθε άτομο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές. Μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χαρακτηριστικά του και να εκπληρώσει απόλυτα τις προδιαγραφές του, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που ΕΙΝΑΙ.

Πχ, μια μηλιά μπορεί, ιδανικά, να δώσει τα πιο υπέροχα μήλα. Αλλά ποτέ δεν θα δώσει πορτοκάλια.

Ο άνθρωπος στέκεται πάντα ανάμεσα σε yīn & yáng, ουρανό και γη, αλληλένδετα συνδεδεμένος και με τα δύο. Και από την θέση αυτή καλείται να μάθει να κινεί αρμονικά την ενέργεια qi, που δεν είναι άλλο από την αρμονική κράση (την ανάμιξη) των δύο αυτών πολικών ενεργειών.

Έτσι εκπληρώνει τελικά το πεπρωμένο του.

Αρκεί να επιστρέφει κάθε στιγμή στην πρωταρχική του φύση, αναγνωρίζοντας την σύνδεση με το ουράνιο κομμάτι του  και χάριν  αυτού, να χειρίζεται αρμονικά τα γήινα θέματά του.

Εκπληρώνω το πεπρωμένο μου, σημαίνει απαντώ στα ουσιαστικά ερωτήματα για τα οποία γεννήθηκα.

Είμαστε όντα Διττά, όπως και κάθε τι στο σύμπαν. Το ένα κομμάτι μας είναι πάντα συνδεδεμένο με τον Δημιουργό. Το άλλο κομμάτι μας υλοποιείται, ώστε να ζει, να βιώνει και να πειραματίζεται. Τα αποτελέσματα αυτού του πειραματισμού τελικά, στέλνονται πίσω, στον Δημιουργό.

Ερχόμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε ουσιαστικά θέματα και είναι ιερή η ζωή  και είναι το ουράνιο κομμάτι μας που έχει τις αληθινές μας ερωτήσεις.

Ο Lonny Jarrett, μέσα στο βιβλίο του “Nourishing Destiny” το εκφράζει πάρα πολύ όμορφα, αναλύοντας την ετοιμολογία του χαρακτήρα fù 付 .  Αναφέρει ότι

σε αυτόν τον χαρακτήρα υπάρχει η ιδέα του TAO, ως ένας διμερής θησαυρός,  μοιρασμένος ανάμεσα  στο άτομο και τον ουρανό. Η ετυμολογία του χαρακτήρα fù 付σημαίνει “να δίνεις” ή “πληρωμή”. Στο δεξί μισό αυτού του ιδεογράμματος, ένα χέρι  δίνει κάτι σε έναν άνθρωπο,  ο οποίος αντιπροσωπεύεται από το αριστερό μισό του ιδεογράμματος. Ο άνθρωπος, στο αριστερό τμήμα, είναι «χρεωμένος» στο χέρι, το δεξί τμήμα. Το χέρι αντιπροσωπεύει του ουρανό, που δίνει στο κάθε άτομο το πεπρωμένο του. Σαν ένα συμβόλαιο, που το άτομο οφείλει να εκ-πληρώσει.

Στο Nourishing Destiny, επίσης αναφέρεται:

ο χαρακτήρας mìng 命 αποτελείται από τρία κομμάτια. Το τρίγωνο στην κορυφή, συμβολίζει την τριαδική φύση ή το τρίπτυχο: ουρανός – γη – άνθρωπος. Κατ΄ επέκταση, συμβολίζει το κομμάτι του «συμβολαίου» το οποίο είναι συνδεδεμένο με την πρωταρχική ενότητα. Το κάτω δεξιά κομμάτι συμβολίζει την σφραγίδα της εξουσίας του ουρανού. Αριστερά το στόμα του ουρανού υπαγορεύει στους ανθρώπους το πεπρωμένο τους…

Το ιδεόγραμμα mìng , σημαίνει ζωή. Ταυτοχρόνως, αποτελεί και το πρώτο συνθετικό των εννοιών εντολή 命令 και πεπρωμένο 命运.

Ο Dr, J.P.G. Malet, ονομάζει το ουράνιο κομμάτι , Διττό Eαυτό και στην απολύτως τεκμηριωμένη θεωρία του, «Θεωρία της Διττότητος», περιγράφει με όρους φυσικής ακριβώς τα ίδια.

Αλλά ο πολιτισμένος άνθρωπος, μέσα στις ενσαρκώσεις του, έχει πια απομακρυνθεί τόσο πολύ από τον Διττό του-το Ουράνιο κομμάτι του, που έχει ξεχάσει ολότελα την ύπαρξή του, την ύπαρξη τού άλλου του μισού. Η ουράνια υπόσταση του σημερινού ανθρώπου (yáng) έχει συσκοτισθεί, όπως ακριβώς το καθαρό νερό ενός ποταμού, από την λάσπη (την γήινη υπόσταση) το yīn του!

Η ουσία όμως του yīn, της ύλης, είναι αποκλειστικά η τροφοδότησις του yáng. Το yīn υπάρχει μόνο για να μπορεί το ουράνιο  κομμάτι να παίρνει  τίς απαντήσεις του.

Ο  άνθρωπος έχει χάσει την ουσία, επειδή έχει ξεχάσει το αληθινό νόημα της ύλης (yīn). Έτσι,  συσκοτίζεται η εσωτερική του φλόγα (yáng), που τον συνδέει με την πρόθεση του ουρανού.

Ανεξάρτητα όμως από το πόσο αποξενωνόμαστε από την εσωτερική μας φύση, υπάρχει  πάντα η δυνατότητα της επιστροφής στην αλήθεια, στο πρωταρχικό  ΤΑΟ. Γιατί πάντα είμαστε συνδεδεμένοι με αυτό.

Για τους Ταοϊστές θεραπεία είναι να επιστρέφεις πάντα στο ΤAO, που σημαίνει να ξαναβρίσκεις την σύνδεση με την πρωταρχική σου φύση.

…Το να ακολουθείς τους νόμους του yin yang είναι ζωή. Το να απομακρύνεσαι από αυτούς σημαίνει θάνατος. Το να ακολουθήσεις αυτούς τους νόμους σημαίνει τάξις. Το να δρας σε αντίθεση με αυτούς, σημαίνει χάος…

Αν η εσωτερική φύση δεν αποκατασταθεί, το άτομο τελικά πεθαίνει, ακριβώς όπως η ζωή σαρώνεται από την πλημμύρα, πίσω στον αρχέγονο ωκεανό, τον οποίο εκπροσωπεί το ΤAO

 

Back to top