yì jīng 易經 (I Ching)

H γνώση της πρόβλεψης για τους αρχαίους κινέζους θεωρείτο καταλυτική και θεμελιώδης, καθώς όποιος έχει την ικανότητα να προβλέπει, αποφεύγει συστηματικά την κακοτυχία και ταυτόχρονα μπορεί κάθε φορά να διακρίνει το ιδανικό δυναμικό. Αποκλείει την απώλεια ενέργειας και σιγουρεύει την ισχύ και την ευημερία του.

Η γνώση της πρόβλεψης προσφέρεται μέσα από το ΤΑΟ του Yì 易, σήμερα γνωστό ως Yì Jīng 易經 

-Τι είναι το Yì Jīng 易經, ή απλά I Ching.

Το Yì Jīng 易經 είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ως ένα  σύστημα πρόβλεψης,  αλλά στην ουσία,  είναι κάτι πολύ περισσότερο. Αποτελεί έκφραση του “δρόμου”  που ακολουθούν τα πάντα, καθώς αλλάζουν και μετασχηματίζονται στο διηνεκές.

Το Yì Jīng 易經 αποτελεί μια τέλεια μαθηματική φόρμουλα, που  αποκρυπτογραφεί το πως κινείται η ίδια η ζωή, βάσει τών Νόμων που δημιουργούν το γνωστό σε εμάς υλικό κόσμο και άρα, τον Ουρανό,  την Γη και ό,τι βρίσκεται ανάμεσα. Όταν κατανοεί κανείς  τον Νόμο που διέπει τα πάντα, μπορεί να δει με  καθαρότητα το παρελθόν, να προβλέψει το μέλλον, ακόμη και να το αλλάξει.

Yì 易 κυριολεκτικά σημαίνει εύκολο, απλό, αλλαγή..

Το Yì Jīng 易經 μάς λέει ότι το κάθε τι βρίσκεται σε μια διαδικασία διαρκούς μετασχηματισμού και μεταβολής,  ακολουθώντας  μια πορεία ανάπτυξης, κορύφωσης  και στην συνέχεια παρακμής και πτώσης, μέσα από μια κλιμακούμενη, εξελικτική πρόοδο,  που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, από τον μικρόκοσμο έως τον μακρόκοσμο.

 -Ποια είναι η γλώσσα του.

Η γλώσσα του Yì Jīng 易經 είναι συμβολική και βασίζεται σε δύο γραμμές:  Μια διακεκομμένη γραμμή και μια  σταθερή γραμμή. Τα δύο αυτά πρωταρχικά σύμβολα αντιπροσωπεύουν  τις δύο αρχές,  yīn 阴 και yáng 阳, που συνδυαζόμενες αρμονικά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν τα μυριάδες  πράγματα.

Ο τρόπος που εξελίσσεται αυτή η δημιουργία είναι κωδικοποιημένος στον σχηματισμό και την σημειολογία  τριγράμμων και των εξαγράμμων (των βασικών συμβόλων που συνθέτουν το “σώμα” του Yì Jīng 易經 ).

Οι κατευθύνσεις τού Yì Jīng 易經. 

Η μία είναι αυτή που προσωπικά αποκαλώ «το Φιλοσοφικό Yì Jīng 易經» και αφορά το γνωστό βιβλίο των αλλαγών, κάτι σαν την δική μας Βίβλο.

Εδώ η μελέτη του Yì 易 ξεδιπλώνεται  μέσα από κρίσεις και εικόνες εκφρασμένες μέσα από  παροιμιώδη λόγο, σε συνδυασμό με τα σχόλια και τις επεξηγήσεις του Κομφούκιου.

Η άλλη, βασίζεται αποκλειστικά στα σύμβολα (στην ξεχωριστή σημασία των τριγράμμων) και σε εικόνες. Επίσης στην θεωρία των 5 στοιχείων ή κινήσεων, τον ελεγκτικό και παραγωγικό κύκλο, όπως και σε στοιχεία της κινεζικής αστρολογίας· τον ημερολογιακό 60κυκλο και τις 4 στήλες του πεπρωμένου.  Όσον αφορά την προσέγγιση αυτή,  υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές, διαδεδομένες ή μη. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, για τις  προβλέψεις που χρειάζονται, χρησιμοποιούν το Βιβλίο .

Πώς ρωτάμε και πώς παίρνουμε απαντήσεις

Ο κόσμος μας λειτουργεί μέσα από καθρέφτες. Όταν υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα βαθειά μέσα στο υποσυνείδητό μας, ο εσωτερικός μας οδηγός προβάλλει ολόγυρα μηνύματα σε σχέση με αυτό που μας απασχολεί. Αν δεν έχουμε  αναπτύξει ΠΑΡΟΥΣΙΑ, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και άρα να καθοδηγηθούμε από τα μηνύματα αυτά.

Μέχρι λοιπόν να καλλιεργήσουμε παρουσία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι έμμεσο για να πάρουμε απάντηση ή καθοδήγηση από την πηγή μέσα μας.

Τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συμβολική γλώσσα του Yì Jīng 易經. Η συμβολική γλώσσα γενικότερα είναι η γλώσσα που “χρησιμοποιεί” η ψυχή για να μάς μιλήσει και να μας ειδοποιήσει γι΄ αυτό που έρχεται ή για να μας δώσει τη λύση που απεγνωσμένα χρειαζόμαστε.   

Είτε χρησιμοποιήσουμε την Φιλοσοφική, είτε την καθαρά Συμβολική προσέγγιση, χρειάζεται κατ’ αρχάς να μάθουμε πώς σχηματίζουμε ένα εξάγραμμο, μιας και τα εξάγραμμα, είναι η αλφάβητος τού Yì Jīng 易經. 

Για να σχηματίσουμε ένα εξάγραμμο, υπάρχουν πολλές μέθοδοι: Η μέθοδος με τα νομίσματα, είναι σήμερα και η πιο διαδεδομένη και περιγράφεται απλά και κατανοητά μέσα στην ιστοσελίδα.

Ποιο  το όφελος της πρόβλεψης.

Σήμερα, οι νέες επιστημονικές θεωρίες αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι ο άνθρωπος επηρεάζεται από την πραγματικότητά του, ενώ ταυτόχρονα την δημιουργεί. Και αυτό γίνεται μέσα από τον ΝΟΥ και τα συναισθήματα του. Οι σκέψεις, η εσωτερική του στάση και τα συναισθήματα του είναι αυτά που παράγουν τελικά την πραγματικότητά του.

Η διεργασία αυτή είναι τόσο γρήγορη (αδυνατείς  να συλλάβεις τις σκέψεις που κάνεις κάθε τόσο, αλλά και την προέλευση των συναισθημάτων ), που το άτομο δεν προλαβαίνει να την συνειδητοποιεί. Έτσι τελικά, χωρίς  να το αναγνωρίζει, ζει το αποτέλεσμα των σκέψεών του . Παρ΄ ότι αυτή η διεργασία αποδεικνύεται και επιστημονικά, είναι δύσκολο κάποιος να το πιστέψει. και αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αλλαγή. Κανείς ποτέ δεν μάς δίδαξε ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των σκέψεων που κάνουμε.

Γι αυτό και το Yì Jīng 易經  είναι ένα μοναδικό εργαλείο. Μπορεί να σε βοηθήσει  να δεις τα πιθανά μελλοντικά δυναμικά, οδηγώντας σε προς το πιο ισορροπημένο. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διορθώσεις. 

Μέσω της συμβολικής γλώσσας του, λειτουργεί σαν  ενδιάμεσος αποκωδικοποιητής, των μηνυμάτων του ΠΕΔΙΟΥ. Μαθαίνοντας σιγά – σιγά να ερμηνεύεις την συμβολική του γλώσσα, παίρνεις σαφείς πληροφορίες για  τις άγνωστες και αόρατες πτυχές των πραγμάτων και τελικά συντονίζεσαι με το ανώτερο πεπρωμένο σου.

Προσφέρει κάτι άλλο η γνώση του Yì Jīng 易經, πέρα από την πρόβλεψη;

Σε ένα πρώτο επίπεδο, το πιο εξωτερικό, ρωτάμε και παίρνουμε απαντήσεις και καθοδήγηση. Υπάρχει όμως και μια αδιόρατη πληροφορία σε όλη την δομή και την μαθηματική του κίνηση, που εκπαιδεύει σταδιακά το άτομο,  να παρατηρεί και ν΄ αντιλαμβάνεται την κίνηση της ενέργειας. Η πληροφορία αυτή περιρρέει ανάμεσα στα κείμενα και την σειρά των εξαγράμμων, στο νόημα των γραμμών και των τριγράμμων και στο πώς όλα αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Είναι η πλευρά του Yì Jīng 易經 που δεν αποκαλύπτεται άμεσα, αλλά μπορεί να γίνει φανερή μόνο στον μελετητή που διαβάζει-εφαρμόζει και βιώνει την διδασκαλία του.

Το Yì Jīng 經 σε συνδέει με το εσωτερικό σου δυναμικό, σε κατευθύνει πάντα στην πιο ισορροπημένη επίλυση των θεμάτων σου, σε προστατεύει, σε προετοιμάζει, σε προειδοποιεί…