Νερό shuǐ 水

shuǐ  水

ΤΟ ΝΕΡΟ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ & ΣΕ ΨΥΧΟΝΟΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:

ΝΕΦΡΑ –  ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ &  ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ –  ΣΠΕΡΜΑ –  ΜΑΛΛΙΑ –  ΑΥΤΙΑ

ΑΡΕΤΗ: ΣΟΦΙΑ

Έχουμε ήδη αναλύσει, κατά την θεωρία των 5 στοιχείων, ότι:

Στο πρώτο στάδιο της εκδήλωσης, το wú jí 無極, δεν υπάρχει ακόμη κίνησις. H φάσις αυτή αντιστοιχεί στον προγενέστερο ουρανό 先天 (xiān tiān) , όπου η Ύπαρξις δεν έχει ακόμη προβάλλει και όλα είναι ενοποιημένα.

Μετά από το στάδιο αυτό, όπου η πρώτη κίνησις προς την δημιουργία εκδηλώνεται, αρχίζει ο διαχωρισμός και η πόλωση: Στάδιο του tài jí太極 . Στο σημείο αυτό έρχεται η πνοή του πνεύματος και ζωογονεί την άψυχη ύλη. Ένωση τού Qián   乾 – ουρανός/πνεύμα με το Kūn 坤 – άψυχη ύλη. Το στάδιο αυτό συνδέεται με το στοιχείο νερό, το υπέρτατο yīn, tài yīn  (πολύ yīn) 太陰, μέσα στο οποίο αρχίζει να κυοφορείται η ζωή.

Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το νερό, όπως το αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας, δεν είναι παρά μία πλάνη. Το νερό που αντιλαμβανόμαστε ως Η2Ο, στην πραγματικότητα είναι μια «φάση», μια κατάσταση ενέργειας, μια ποιότητα, μία έννοια…και είναι μαγικό το ν’ αρχίσουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, αφού έτσι ανοίγεται μπροστά μας η πραγματική φύσις της εκδήλωσης.

Το νερό λοιπόν, πέρα από το πώς το αντιλαμβανόμαστε στον εκδηλωμένο μας κόσμο, αντιστοιχεί στο βαθύ, ανεξιχνίαστο και σκοτεινό επίπεδο πριν από κάθε εκδήλωση.

Το στοιχείο αυτό,ενεργειακά,  αποτελεί το ενδιάμεσο «υλικό» που διατρέχει την ζωή σε ολόκληρο το σύμπαν, αφού τα πάντα μέσα από αυτό γεννιούνται και υπάρχουν. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί και ως γέφυρα που συνδέει τα διαφορετικά «επίπεδα».

Τα πάντα συνδέονται μέσα από αυτό.

Σκεφτείτε λοιπόν… Το «νερό» είναι το μέσο, μέσα από το οποίο  ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τους υλικούς κόσμους, αλλά και τους κόσμους πέρα από την ύλη, αφού αποτελεί το “υλικό” μέσα στο οποίο τα πάντα πλέουν. Έτσι συνδέει επίσης το συνειδητό με το ασυνείδητο, αυτό που αντιλαμβανόμαστε και το μη αντιληπτό.

Είναι η μήτρα από όπου όλα ξεκινάνε και ταυτόχρονα η άβυσσος όπου όλα καταλήγουν. Από τον μακρόκοσμο έως τον μικρόκοσμο, το στοιχείο νερό αντιπροσωπεύει την δυναμική βάση για κάθε εκδήλωση στην ζωή και αντιστοιχεί στο ενιαίο πεδίο ή πεδίο των άπειρων δυνατοτήτων, όπου τα πάντα υπάρχουν ως δυναμικά ή ως απλή πληροφορία.

Γι’ αυτό μέσα από το νερό μπορούμε, ανά πάσα στιγμή, να πάρουμε βοήθεια και πληροφορίες από το «Πεδίο». Μέσα από το νερό, ο υλικός κόσμος ανταλλάσσει μόνιμα ζωτικές πληροφορίες με το ανεκδήλωτο, ώστε να διατηρείται η ζωή και η ενσάρκωσις. Γι’ αυτό λέμε και πως το νερό είναι ο φορέας της ζωής.

Κάθε έμβια ζωή, έχει προβάλλει μέσα από την πανθάλασσα. Ως έμβρυα πλέουμε μέσα στο στοιχείο αυτό, καθώς περνάμε σιγά σιγά από την μη ύπαρξη στην ύπαρξη.

Αντιστοιχίες

Το νερό ως κίνηση ενέργειας συνδέεται με το άγνωστο,  το σκοτάδι, την νύχτα, τον ύπνο, τα όνειρα, τον χειμώνα, την χειμερία νάρκη, το κρύο και τον πάγο, την ακινησία… και στο σώμα μας συνδέεται με τα νεφρά, τον εγκέφαλο, άρα και το νευρικό σύστημα (διακίνηση πληροφορίας από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα), τα κόκκαλά μας και τον μυελό, με την ακοή μας, τα μαλλιά μας. Επίσης συνδέεται με το κληρονομημένο μας δυναμικό, άρα το σπέρμα και το ωάριο (το νερό φέρει την πληροφορία).

Ως έννοια ή ποιότητα, αντιστοιχεί στο ανεκδήλωτο, το ασυνείδητο, το  συναίσθημα  του φόβου, την δεκτικότητα,  με την αρετή της σοφίας (αφού αυτή πάντα αποκτάται μέσα από την διαπάλη με το σκοτάδι και τον φόβο που αυτό γεννά), την υπόγεια – μη αντιληπτή κίνηση, κάθε φάση κυοφορίας, την ονειροπόληση, την έμπνευση, το στάδιο πριν την εκδήλωση κάθε δημιουργίας, τον «χώρο» από όπου κάθε ιδέα γεννιέται και αναδύεται.

Αντιστοιχεί στην φάση πριν την γέννηση.

Μετά την γέννηση, το στάδιο αυτό  ενυπάρχει και κρατά μονίμως το άτομο συνδεδεμένο με το καθαρό του δυναμικό, πέρα από το πεδίο των αισθήσεων, καθοδηγώντας το  σε όλη του την ζωή.

Στην ουσία το άτομο δεν απομακρύνεται  ποτέ από την πρωταρχική του φύση, αφού πάντα υπάρχει η σύνδεση του εκδηλωμένου με το ανεκδήλωτο.

Εκδηλωμένο και ανεκδήλωτο, στην πραγματικότητα συνυπάρχουν και επικοινωνούν, απλά σε διαφορετικούς χρόνους και συχνότητες.

Zhì 志 . Η ψυχή του νερού.

“Ο χαρακτήρας, που συνήθως μεταφράζεται ως  Zhì 志, σημαίνει σταθερός και απαρασάλευτος. Η ικανότητα ενός ανθρώπου να βάζει έναν στόχο και να τον προχωρά μέσα από συγκεκριμένα πλάνα, είναι αυτό που ονομάζουμε βούληση. Συνδέεται και στεγάζεται στα νεφρά. Εξαρτάται από την υγεία, την δύναμη και τον καλό μετασχηματισμό της ουσίας Jīng 精 των νεφρών.

Όπως και τα Νεφρά, η Zhì 志 έχει μια yáng 阳 και μια yīn 阴 πλευρά. Στην yáng 阳 πλευρά ανήκει κάθε δυναμική διεκδίκηση ή εγχείρημα, που επηρεάζει τα σημαντικά  κομμάτια ή καμπές της ζωής.  Κάθε αποφασιστικής σημασία κίνηση ή θεμελιώδης δέσμευση που φέρνει το άτομο ένα βήμα πλησιέστερα στην ωρίμανση, ανήκει εδώ.

Η yīn 阴 πλευρά φέρνει το σπόρο του πεπρωμένου. Όταν είναι ισχυρή αυτή η πλευρά, δεχόμαστε το πεπρωμένο και διαχειριζόμαστε με ευελιξία κάθε τι που συμβαίνει στην ζωή μας απροειδοποίητα.

Ο φόβος

Συγκεκριμένα για το νερό ισχύει ότι, χάριν αυτού, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να παίρνουμε βοήθεια και πληροφορίες μέσα από το πεδίο αυτό των άπειρων δυνατοτήτων, αφού αυτά τα δύο πεδία συνδέονται.

Η δυνατότητά μας να αντλούμε ψύχραιμα πληροφορίες από το Πεδίο για να αντιμετωπίζουμε το άγνωστο ανήκει στο στοιχείο νερό.

Όταν αμφισβητούμε τις δυνάμεις μας, μπροστά από το άγνωστο, προκύπτει φόβος και γι’ αυτό ο φόβος είναι  και το κύριο συναίσθημα που συνδέεται με αυτό το στοιχείο. Φόβος για τον θάνατο, για τις ξαφνικές προκλήσεις ή ακόμη και ευκαιρίες στην ζωή, που έρχονται για να «δοκιμάσουν» την επάρκειά μας.

Αυτό το παγερό συναίσθημα επηρεάζει την ικανότητά μας να προχωρήσουμε στην ζωή, είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα πράγματα και υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχει άγνοια και σκοτάδι, γι αυτό και αποτελεί τον αντίθετο πόλο της σοφίας.

Η σοφία δεν είναι τίποτε άλλο από το άγνωστο που φωτίζεται και γίνεται γνωστό, από το σκοτάδι που γίνεται φως, γι’ αυτό και αποτελεί την αρετή του στοιχείου και μαζί την θεραπεία από τον φόβο.

Όταν τολμάμε να βγαίνουμε από το «γνωστό» που μας ταλαιπωρεί και να δοκιμάζουμε το άγνωστο που μας φοβίζει… τότε  και μόνο τότε ο φόβος μπορεί και να  ξεπεραστεί και ν’ αντικατασταθεί με νέα θετικά δυναμικά.

Στην πραγματικότητα  ένας φόβος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ανεξιχνίαστο δυναμικό

Ο θάνατος δεν υπάρχει. Πουθενά στην ζωή δεν υπάρχει ολοκληρωτικό τέλος. Υπάρχουν μόνο κύκλοι. Υπάρχει μια  συνεχής ροή και κίνηση.

Το νερό μας πηγαίνει πίσω στην πηγή απ’ όπου ξεκινήσαμε και μας συνδέει με την μνήμη.

Το νερό συμβολίζει την ζωή και τον θάνατο μαζί. Πάντα το όχημα που μεταφέρει τις ψυχές στην άλλη πλευρά είναι μια βάρκα. Στον κύκλο των 5 στοιχείων το νερό συμβολίζει ζωή θάνατο και αιωνιότητα και είναι το παιδί του μετάλλου. Καθώς σχετίζεται με το άμορφο και το ανεκδήλωτο, το νερό παίρνει πάντα το σχήμα του δοχείου που το εμπεριέχει, όπως ακριβώς το ανεκδήλωτο μπορεί να εκδηλωθεί μόνο μέσα από τις φόρμες και από τις μορφές, που δημιουργούνται μέσα από αυτό.

Είναι συνδεδεμένο με τους καθαρμούς, την αναγέννηση, το βάπτισμα, τις σπονδές, αλλά και με μια από τις πιο απειλητικές μορφές καταστροφής,  την σαρωτική πλημμύρα, που τείνει να καταπιεί την παλιά δομή και να γεννήσει μια νέα, αποκαθιστώντας κάθε φορά την Θεία Τάξη και ισορροπία που είχε χαθεί.

Οι φάσεις του νερού είναι απολύτως απαραίτητες για το σώμα και την ψυχή. Η ώρα του νερού καλεί για ξεκούραση και εσωστρέφεια πριν από κάθε νέο κύκλο.

Το νερό μας συνδέει  με το  δυναμικό μας:

Το στοιχείο νερό σχετίζεται με το προγονικό μας υλικό, που αποθηκεύεται ως  πεμπτουσία (Jīng 精) στα δύο νεφρά μας, σχετίζεται με  το DNA μας και άρα με την συνέχεια της ζωής μας και την δύναμη αναπαραγωγής μας.

Επίσης  σχετίζεται με την θέλησή μας η οποία, σε καθημερινό επίπεδο, ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε και τα αποθέματα ενέργειας, που καταναλώνουμε σε κάθε μας ενέργεια. Η θέλησή μας αυτή μας παρέχει το απαραίτητο κουράγιο και την αντοχή, για να ξεδιπλώσουμε ο,τιδήποτε σημαντικό στην ζωή.

Το στοιχείο νερό επίσης σχετίζεται με την σύνεση, να προστατεύσουμε και να αξιοποιούμε σοφά το δυναμικό μας, γνωρίζοντας τα όριά μας.

Το νόημα τού να είναι το στοιχείο σε ισορροπία:

Όταν το στοιχείο νερό είναι σε ισορροπία έχουμε καλή πρόσβαση στις κληρονομημένες πηγές μας  και το νευρικό μας σύστημα εργάζεται καλά. Ελέγχουμε τους φόβους μας και διατηρούμε την επαφή με την αλήθεια μας, με αποτέλεσμα να προσαρμοζόμαστε με ευελιξία στις αλλαγές  και ν’ αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το άγνωστο, χωρίς  ανασφάλεια και κωλυσιεργίες.

Η ισορροπία του νερού μέσα μας, βοηθά το ένστικτό μας να λειτουργεί ορθά, ώστε να αποφεύγουμε τις παρορμητικές κινήσεις και τις πρωτοβουλίες, μέχρι να εκτιμήσουμε καλά  την κατάσταση. Πάνω απ’ όλα, μάς βοηθά να βρίσκουμε προσγειωμένες  λύσεις στα θέματά μας  και να μην κατασπαταλούμε την ενέργειά  μας.

Η ισορροπία του στοιχείου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία των νεφρών, με τα οποία σχετίζεται.