Φωτιά huǒ 火

huǒ 火

Η  ΦΩΤΙΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ & ΣΕ ΨΥΧΟΝΟΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:

 ΚΑΡΔΙΑ & ΛΕΠΤΟ  ΕΝΤΕΡΟ –  ΑΙΜΑ –   ΓΛΩΣΣΑ /

ΑΡΕΤΗ: ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ

 

Έχουμε ήδη αναλύσει, κατά την θεωρία των 5 στοιχείων, ότι:

Κάθε τι, από το ανεκδήλωτο έως το εκδηλωμένο, κατατάσσεται σε ένα από τα 5 «στοιχεία», αφού αυτά αποτελούν τις πρωταρχικές κινήσεις στον κόσμο.

Κάθε στοιχείο εκπροσωπεί ένα απροσμέτρητο φάσμα πραγμάτων και

καταστάσεων.  Κατά συνέπεια, οι αντιστοιχίες κάθε στοιχείου είναι ατελείωτες και αφορούν τα πάντα…

Στο 1ο στάδιο της εκδήλωσης, η Ύπαρξις δεν έχει ακόμη προβάλλει και η φάσις αυτή εκφράζεται από τον προγενέστερο ουρανό先天 (xiān tiān) .

Το 1ο αυτό στάδιο αντιστοιχεί στο στοιχείο νερό, tài yīn (πολύ yīn) 太陰, το οποίο, όπως και το ΟΛΟΝ, αντιπροσωπεύει την δυναμική βάση για κάθε εκδήλωση στην ζωή. Ταυτίζεται με το ενιαίο πεδίο ή πεδίο των άπειρων δυνατοτήτων.

 Το 2ο στάδιο, αντιστοιχεί στην φωτιά, tài yáng (πολύ yáng) 太陽,

όπου το ΟΛΟΝ «κινείται μακριά» από τον Εαυτό του, συνειδητοποιώντας έτσι την ύπαρξή του. Έτσι η φωτιά, πριν από την εκδήλωση, αντιστοιχεί σε μια κατάσταση υπέρτατης κίνησης: Όταν όλα τα δυναμικά έχουν προβάλλει από το πεδίο του απείρου, πριν να συμβεί η υλοποίησις.  Η φωτιά είναι το επίπεδο όπου φαίνεται για πρώτη φορά αυτό που Άρχει, ο Δημιουργός.

Μετά από το επίπεδο της φωτιάς, αρχίζουν να εκδηλώνονται οι κόσμοι. Οι κόσμοι δημιουργούνται μετά από το πρωταρχικό πάντρεμα πυρός και ύδατος.

Αυτό το πάντρεμα βρίσκεται στο εσώτερο EINAI κάθε εκδηλωμένης υπάρξεως.

Γι’ αυτό η φωτιά, όπως και το νερό, είναι ρευστά.

Η φωτιά, όπως την αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας στο φυσικό πεδίο, στην πρωταρχική της υπόσταση, όπως προαναφέραμε ήδη,  είναι μια «φάση», μια κατάσταση ενέργειας, μια ποιότητα που εκπροσωπεί μυριάδες πράγματα.

Σχετίζεται με την συνειδητότητα και την αναγνώριση του πρωταρχικού δυναμικού που ενυπάρχει στα πάντα. Σχετίζεται με κάθε είδους αναγνώριση.

Η φωτιά είναι αυτή που φωτίζει το νερό, μέσα από το οποίο  ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τους κόσμους πέρα από την ύλη. Άρα η φωτιά είναι το στοιχείο, που μπορεί να φέρει το ασυνείδητο σε συνείδηση. Μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το  μη αντιληπτό.

Το στοιχείο φωτιά είναι που φωτίζει την πληροφορία που υπάρχει. Χωρίς το στοιχείο αυτό, δεν μπορούμε να «βουτήξουμε» στο νερό για να πάρουμε βοήθεια και πληροφορίες από το «Κοσμικό Πεδίο», αλλά ούτε και να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία που υπάρχουν στο κληρονομημένο μας δυναμικό, άρα και να τα αξιοποιήσουμε.

Το στοιχείο φωτιά συνδέεται απόλυτα με το παρόν, την μόνη κατάσταση που υπάρχει, αφού όλα υπάρχουν ταυτόχρονα, απλώς σε διαφορετικές ταχύτητες [1]. Γι’ αυτό η φωτιά κυβερνά επίσης την  ταχύτητα και την επιτάχυνση. Οποιαδήποτε επιτάχυνση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ανήκει στο στοιχείο αυτό.

Έτσι, το στοιχείο της φωτιάς, αντιστοιχεί επίσης σε κάθε κορυφωμένη δράση και κίνηση.

Είναι το στοιχείο που επικρατεί, στην πρώιμη ενηλικίωσή μας, όπου αρχίζουμε και αποκτούμε συνείδηση των πραγμάτων, του εαυτού μας, των άλλων και μπαίνουμε στην φάση υλοποίησης των πλάνων που έχουμε σχεδιάσει.

Στην καθημερινότητά μας, αντιστοιχεί σε κάθε στιγμή έμπνευσης, συνειδητοποίησης, γνώσης ή σε κάθε στιγμή που κορυφώνεται μια προσπάθειά μας.  Σε κάθε στιγμή και φάση που κάποιο σχέδιό μας ή κάποια  προσπάθειά μας κλιμακώνεται.

Αντιστοιχίες

Η φωτιά ως κίνηση ενέργειας συνδέεται με την ποιότητα που μας βοηθά να «κυττάμε» και να αντιλαμβανόμαστε [2]. Με το φως, την ημέρα, το μεσημέρι, το καλοκαίρι, την ζέστη, κάθε φάση εγρήγορσης, κάθε τι ορατό, αλλά και με τα οράματα και την οπτική που έχουμε για τα πράγματα. Συνδέεται επίσης με την εστίαση [3], την αδιάκοπη κίνηση και δράση, την μετάδοση [4]

Συνδέεται με κάθε τι το ουσιαστικό και άρα πυρηνικό [5] . Άρα στο σώμα μας αντιστοιχεί στην καρδιά, που κινεί και διαχέει την θερμότητα μέσα σε αυτό,  αποτελώντας τον πυρήνα της ζωής και της υπάρξεώς μας. Σε κάθε σώμα,  η καρδιά είναι το όργανο που  συνδέεται με το παρόν και με την αλήθεια, έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες με την φωτιά και το φως που αυτή φέρει.

Στην φωτιά αντιστοιχεί επίσης το αίμα, το ενδοκρινικό μας σύστημα (συμπληρωματικό του νευρικού, που αντιστοιχεί στο νερό), ο ιδρώτας μας, η γλώσσα μας…

Shén 神. Το πνεύμα της φωτιάς.

 Το shén 神 αντιστοιχεί στο θείο εκείνο κλάσμα που αγκυρoβολεί, σαν μια αχτίδα από τον μεγάλο πνευματικό ήλιο μέσα στην καρδιά μας. Αυτό είναι που επιβλέπει και καθοδηγεί όλα τα υπόλοιπα αιθέρια αλλά και τα υλικά κομμάτια τού Είναι μας. Όταν η καρδιά είναι υγιής, το shén 神  φωτίζει το μονοπάτι και τον προορισμό μας. Φωτίζει το κληρονομημένο μας δυναμικό, τον νου μας και τις λειτουργίες του.

Τα αρχαία κείμενα ορίζουν ότι το πνεύμα κατοικεί στην καρδιά και ότι καρδιά, πνεύμα και νους είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Όταν η «καρδιά» της ύπαρξής μας λειτουργεί αρμονικά, όλα αυτά λειτουργούν σαν ΕΝΑ.

Ο νους, ιδανικά, υπακούει στο πνεύμα που κατοικεί στην  καρδιά.  Η λειτουργία τού να αναλύει και να μεταφέρει δεδομένα από έξω προς τα μέσα, αλλά και από μέσα προς τα έξω, με την βοήθεια του εγκεφάλου, είναι ανεπαρκής χωρίς την καθοδήγηση του πνεύματος της καρδιάς.  Με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια, αφού η τάση του είναι ο έλεγχος των πραγμάτων ώστε να αποφεύγεται ο πόνος και στο τέλος να επιτυγχάνεται η άνεση.

Όταν δεν υπάρχει σύνδεση του νου με την καρδιά, ο νους παίρνει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να εξοστρακιζόμαστε από το δικό μας μονοπάτι και πεπρωμένο. Αυτό δημιουργεί τριβή στο Είναι μας. Η τριβή παράγει ζέστη και την ζέστη την τραβά η καρδιά που είναι το όργανο που κυβερνά την φωτιά στο σώμα μας. Η ζέστη αυτή καταναλώνει την δομή της καρδιάς, κάνοντάς την επιρρεπή σε διάφορες παθολογίες.

Η ταραχή στις νοητικές μας λειτουργίες, η ανησυχία στον ύπνο μας, ο εύκολος τρόμος, η αυξημένη πίεση (με αποτέλεσμα, στην χειρότερη περίπτωση, μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό)… είναι ενδείξεις ότι η καρδιά μας πιέζεται και θερμαίνεται, εξαιτίας λανθασμένων πεποιθήσεων, δράσεων και επιλογών που μπορεί να ακολουθούμε στην ζωή μας…

Η  Ευπρέπεια

 Αρετή της φωτιάς είναι η ευπρέπεια (αφού, όταν υπάρχει συνειδητότητα, τα πάντα μπαίνουν στην θέση τους με αρμονία και χωρίς κόπο), με άλλα λόγια η ικανότητά μας να είμαστε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, κάνοντας το κατάλληλο πράγμα. Κατά συνέπεια, το στοιχείο φωτιά,  μας ωθεί  αβίαστα στην ορθή δράση, καθώς μας συντονίζει με την Θεία Τάξη και αρμονία.

Αυτό μας χαρίζει μακαριότητα (η πιο εσωτερική ποιότητα της φωτιάς), πέρα από το τι συμβαίνει στην βίωσή μας.

Εξωτερική έκφραση του συναισθήματος της μακαριότητας αποτελεί το  συναίσθημα της χαράς και η ποιότητα της αισιοδοξίας και της προσήνειας.  Οι ποιότητες αυτές θρέφουν την καρδιά και προάγουν την ζωή.

Στην περίπτωση όμως δυσαρμονίας του στοιχείου, ειδικά στην υπερβολή, η χαρά μετατρέπεται σε ένα ασταθές συναίσθημα, που τείνει να μας εκτρέψει από την ισορροπία. Αποτελεί κυρίως αντίδραση σε εξωτερικά γεγονότα και καταστάσεις και μπερδεύεται με την ευχαρίστηση που προκύπτει από εφήμερες απολαύσεις.

Αυτού του είδους η χαρά και η τέρψις, μας απομακρύνει από το αληθινό νόημα της ζωής,  βλάπτοντας και συσκοτίζοντας το shén 神.

Η σημασία του να είναι το στοιχείο σε ισορροπία:

 Στο σώμα μας, το όργανο που αντιστοιχεί στην φωτιά είναι η καρδιά.  Όταν η φωτιά είναι ισορροπημένη, η καρδιά είναι υγιής, το άτομο δέχεται την πραγματικότητα ως έχει και οι πράξεις του είναι βασισμένες στις δυνάμεις του. Λειτουργεί μέσα από διαίσθηση, διάκριση και ωριμότητα. Επιλέγει να επιλύει τις συγκρούσεις ισορροπημένα και δεν φοβάται να ξεβολευτεί, αν αυτό είναι απαραίτητο στην πορεία του προς τον αληθινό του εαυτό. Εκφράζει ισορροπημένα τα συναισθήματά του και είναι ισορροπημένο στις σχέσεις  του…

Οι φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα του εκτελούνται σωστά, ο μεταβολισμός του είναι ισορροπημένος, ο  σφυγμός κανονικός και γεμάτος, η πέψη καλή, η  σκέψις γρήγορη και καθαρή.  Επικρατεί το θάρρος και η εμπιστοσύνη στην θεία νομοτέλεια. Το άτομο κινητοποιείται προς την εκπλήρωση του πεπρωμένου του.

Αν όμως η φωτιά είναι σε ανισορροπία, το άτομο είτε πέφτει σε κάθε είδους υπερβολές, είτε στερείται της απαραίτητης θέρμης για να υποστηρίξει ό,τι είναι ζωτικό και ουσιαστικό στην ζωή του.

Η επαφή με τον Εαυτό…

 Ο τρόπος που μεγαλώνουμε και εκπαιδευόμαστε, σπάνια μας δίνει τα κατάλληλα εφόδια για να πορευθούμε σωστά. Κυρίως ταυτιζόμαστε με κάθε τι υλικό και καθόλου δεν μαθαίνουμε να παρατηρούμε και να αφουγκραζόμαστε το μη ορατό.  Μαθαίνουμε να ερμηνεύουμε τα πράγματα, που τα κυττάμε και τα αντιμετωπίζουμε μέσα από τις πεποιθήσεις μας και όχι όπως είναι. Βγάζουμε συμπεράσματα που σπάνια είναι ακριβή. Η αντίληψή μας είναι απολύτως περιορισμένη.

Η απομάκρυνση από τον αληθινό μας εαυτό είναι μια πραγματικότητα που χρειάζεται κατ’ αρχήν ν’ αναγνωρίσουμε.  Αφού την αναγνωρίσουμε,  θα μπορέσουμε ν’ αναζητήσουμε ξανά την σύνδεση με την αλήθεια μας και να υπερβούμε τις πλάνες που έχει δημιουργήσει η ταύτισή μας με τον έξω κόσμο, με αυτό που νομίζουμε πως είμαστε.

Θα εν-νοήσουμε…

Ο αληθινός μας εαυτός έχει την άκρη του μέσα στην ουσία της καρδιάς μας. Το άτομο που έχει πρόσβαση σε αυτόν, ζει 100% στο παρόν. Aφοσιώνεται χωρίς να φοβάται μην πληγωθεί. Δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις. Έχει θάρρος να δοκιμάσει και να εκτεθεί. Έχει το θάρρος να είναι ειλικρινές και οικείο. Δεν χρειάζεται να έχει τον έλεγχο γιατί τα πράγματα στην ζωή του τακτοποιούνται αρμονικά, χωρίς κόπο.

Όταν το στοιχείο φωτιά μέσα μας είναι σε ισορροπία, ο εξωτερικός εαυτός συντονίζεται με τον εσωτερικό, αληθινό Εαυτό. Στα πάντα επικρατεί η Τάξις & η Αρμονία.

 

 


[1] Τίμαιος 37b

[2] Άρα είναι το στοιχείο που μπορεί να μας βοηθήσει να «δούμε» πέρα από το επίπεδο των αισθήσεων. Γιατί, όπως και το νερό, μας συνδέει με το στάδιο πριν την εκδήλωση. Η φωτιά είναι το συμπληρωματικό στοιχείο του ύδατος.

[3] Ας μην ξεχνάμε ότι μέσω της εστιάσεως, των ηλιακών αχτίνων, παράγεται  φωτιά

[4] Για να κατανοήσουμε πράγματα μέσα μας, δεν έχουμε παρά να κυττάμε και να παρατηρούμε «έξω» από εμάς, αφού όλα είναι ΕΝΑ. Η φωτιά μεταδίδεται. Έτσι και στην βίωσή μας. Με την διαφορά, του ότι, για την γρήγορη μετάδοση της φωτιάς, είναι απαραίτητος και ο άνεμος, που αντιστοιχεί στο στοιχείο ξύλο (άνεμος και ξύλο – το άλογο της φωτιάς).

[5] Πυρ-ήν στην κυριολεξία σημαίνει: Ήταν πυρ, άρα το ότι η καρδιά κάθε πράγματος, στην αρχή ήταν πυρ.

Back to top