Τα τρίγραμμα

 Τα 8 ΤΡΙΓΡΑΜΜΑ ή τα 8 guà 卦:  guà 八卦

Η λέξη guàσημαίνει σύμβολο και η λέξη σημαίνει 8.

guà 八卦 λοιπόν σημαίνει τα 8 σύμβολα.

Τα σύμβολα εν γένει  μιλούν την αρχετυπική γλώσσα και άρα τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική μας Πηγή και να πάρουμε καθοδήγηση από τον βαθύτερο αληθινό Εαυτό μας.

Χρησιμοποιώντας τα  με σοφία,  μπορείς να δρας, έλκοντας την  καλή τύχη και αποφεύγοντας την κακοτυχία.

Τα 8 σύμβολα στο yì jīng 易經 (ή I Ching)  τα χαρακτηρίζουμε και ως τα 8 τρίγραμμα επειδή αποτελούνται από 3 γραμμές, που είναι συνδυασμός μιας γραμμής yáng 阳 —  και μιας γραμμής  yīn 阴   – –

Στην κοσμογονία, όπως την περιγράφει ο Ταοϊσμός, τα 8 τρίγραμμα ή 8 guà 卦, εκφράζουν  τα 8 βασικά πρότυπα, μοτίβα, που διέπουν τον εκδηλωμένο κόσμο μας. Τίποτα στο γνωστό αυτό κόσμο μας δεν υπάρχει που να μην μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και ταξινομηθεί κάτω από το καθένα από αυτά.

Είναι τα:

Qián , Kūn Zhèn , Xùn 巽Kǎn 坎Lí 離, Gèn 艮 και Duì 兌.

Μια γενική αντιστοιχία, τριγράμμων και εννοιών – στοιχείων – πραγμάτων…  παρατίθεται  πιο κάτω.

heaven_qianΤο Qián乾  εκφράζει την  επιμονή.  Aντιπροσωπεύει δε την καθαρή πρωταρχική αρσενική ενέργεια του Σύμπαντος, το Πεδίο των πρωταρχικών ιδεών απ΄ όπου τα πάντα προέρχονται. Είναι ενεργητικό, ισχυρό και αεικίνητο. Αποτελείται αποκλειστικά από yáng 阳 γραμμές, των οποίων η επανάληψη, σηματοδοτεί  την ακαταπόνητη δράση και τις εναλλαγές μέσα στον χρόνο, όπως η μέρα και η νύχτα διαδέχονται ατέλειωτα η μία την άλλη, χωρίς τέλος και χωρίς καμμία παρέκκλιση. Το Qián乾, εκπροσωπεί τον πατέρα, τον αρχηγό, τον πρόγονο, κάθε τι στρογγυλό, το κεφάλι, το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο το σπέρμα, τα πολύτιμα μέταλλα και κάθε τι λαμπερό, τις πρωτεύουσες, τις λεωφόρους , την νίκη, την επικράτηση, τα μεγαλουργήματα, η χοληδόχος και η ουροδόχος κύστη….  Είναι ο Δημιουργικός. Το σημείο απ’ όπου ξεκινά η ζωή. Ανήκει στο στοιχείο μέταλλο και κατεύθυνση του είναι η Βορειοδυτική.

earth_kunΤο Kūnεκφράζει την  ποιότητα της δεκτικότητας και αντιπροσωπεύει την γη. Αντιπροσωπεύει την καθαρή yīn 阴 ενέργεια, την ανταποκριτική  ενέργεια του Σύμπαντος, που φέρνει σε ύπαρξη τις ιδέες του Δημιουργικού. Είναι το Kūn 坤, μέσα από το οποίο,  όλη η δημιουργία παίρνει μορφή. Το Kūn 坤 στεγάζει και θρέφει τα πάντα, υποβαστάζει και στηρίζει όσα έρχονται από τον Ουρανό. Η επανάληψη τών yīn 阴 «σπασμένων» γραμμών, δηλώνει τον χώρο μέσα στον οποίο μπορεί κάθε τι να ριζώσει και να αναπτυχθεί. Είναι κάθε τι τετράγωνο, η μητέρα, ο ρουχισμός το κατάλυμα και ό,τι άλλο μάς προστατεύει, οι αγροί, τα μεγάλα οχήματα που μεταφέρουν αγαθά, η κοιλιά, η μήτρα, το ωάριο,  τα νεφρά και το συκώτι… Είναι ο Δεκτικός. Ανήκει στο στοιχείο γη. Είναι αυτό που θρέφει και υποστηρίζει την ζωή και κατεύθυνση του είναι η Νοτιοδυτική.

Τα δύο παραπάνω τρίγραμμα είναι απολύτως συμπληρωματικά. Το Kūn坤 είναι η μητέρα που θρέφει την ζωή και όσα έρχονται από τον πατέρα Qián乾.

Το Qián乾 και το  Kūn坤 αφορούν  πρωταρχικές ποιότητες, που δεν τις συναντούμε καθαρές στον κόσμο των φαινομένων. Υπάρχουν πριν από όλα τα φαινόμενα και από όλες τις εκδηλώσεις, και όλα τα φαινόμενα και εκδηλώσεις του Κόσμου μας προέρχονται από την αλληλεπίδραση τους. Κάθε τι εμπεριέχει κομμάτι από το καθαρό yīn 阴 και το καθαρό yáng 阳 και ταξινομείται κάτω από 6 βασικές κατηγορίες, που εκπροσωπούνται από τα υπόλοιπα 6 τρίγραμμα.

thunder_chenΤο Zhèn    εκπροσωπείται από τον κεραυνό και σημαίνει κίνηση, πυροδότηση, σεισμός, έκρηξη. Η ενέργεια του Zhèn 震 πυροδοτεί κάθε καταλυτική αλλαγή και νέα γέννηση. Σείει και αναδεύει. Επίσης ξεσηκώνει, ανεβάζει, εξυψώνει. Το τρίγραμμο αυτό σχηματίζεται από μία yáng 阳 γραμμή που έρχεται κάτω από δύο yīn 阴. Το yáng 阳 έχει την τάση να κινηθεί προς τα επάνω, ενώ το yīn 阴 να μείνει σταθερό. Η εικόνα δείχνει αυτό που σείεται από τα βάθη, για να “ταράξει τα νερά” και να γκρεμίσει σαθρές δομές. Όπως ακριβώς ο σεισμός. Δείχνει κάτι ξαφνικό και αναπάντεχο σαν το αστροπελέκι, για να κινητοποιήσει ότι είναι παγιωμένο. Ένα τράνταγμα γκρεμίζει το παλιό και αναγκάζει τα ζωντανά πλάσματα να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ζωής.  Η yáng 阳 γραμμή στην βάση μεταδίδει μια εκρηκτική κίνηση προς  τις ήρεμες yīn 阴 γραμμές που έχουν συνηθίσει να αναπαύονται από πάνω της.  Το Zhèn 震 συμβολίζει επίσης τον μεγαλύτερο γιό, τα πέλματα (επειδή από εκεί ξεκινά η κίνηση του σώματος), τους “κεραυνούς εν αιθρία”, την βροντή, τον μεγάλο κρότο,  τις συγκρούσεις, τις εκρήξεις, τους ατέλειωτους δρόμους, κάθε τι ιδιαίτερα μακρόστενο, τους αγωγούς του ηλεκτρισμού, τα τραμ αλλά και τα τρένα… Στο σώμα αντιπροσωπεύει το παχύ έντερο, το πιο κινητικό από τα εσωτερικά όργανα και πολλές φορές θορυβώδες. Είναι ο Διεγέρτης. Ανήκει στο στοιχείο ξύλο και κατεύθυνση του είναι η Ανατολή.

wind_xunΤο Xùn 巽εκπροσωπείται από τον άνεμο και σημαίνει διείσδυση και μετάδοση.  Όπως το  ξύλο στην φύση κινείται αποφασιστικά, διαπερνώντας το χώμα βαθειά και εξαπλώνεται μέσα από την βλάστηση.  Το Xùn 巽αντιπροσωπεύει την συνεχή, διαπεραστική ενέργεια, που πνέει μέσα από  τα πάντα, σαν την απαλή αύρα που εισχωρεί, χωρίς να γίνεται αισθητή. Το τρίγραμμο αυτό σχηματίζεται από μία yīn 阴 γραμμή που στέκεται κάτω από δύο yáng 阳. Αυτή η ποιότητα μαλακώνει την σκληρότητα, γιατί  δεν «βιάζει» τίποτα και είναι πάντα ευγενική. Δηλώνει σεμνότητα, συστολή, υπακοή. Το Xùn 巽 είναι η μεγαλύτερη κόρη, οι μηροί, το φύλλωμα των δέντρων, τα άνθη, κάθε είδους βλάστηση, ο άνεμος, οι μεταδοτικές ασθένειες, η επικοινωνία, τα μηνύματα. Είναι το όργανο των πνευμόνων…  Είναι ο Διαπεραστικός. Ανήκει επίσης στο στοιχείο ξύλο και κατεύθυνση του είναι η Νοτιοανατολική.

water_kanΤο Kǎn 坎 προβάλλει την άβυσσο και εκπροσωπείται από το στοιχείο του νερού. Αποδίδει την έννοια του κινδύνου. επειδή το νερό έχει την τάση πάντα να κυλά προς τα βάθη, στο Kǎn 坎 αποδίδεται και η «πτώση». Και ακόμα επειδή τα βάθη των Ωκεανών συνδέονται με το ανεξερεύνητο, στο Kǎn 坎 αποδίδεται και το σκοτάδι. Στο τρίγραμμο αυτό μία yáng 阳 ενεργητική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γραμμές yīn 阴.  Η εικόνα του νερού, που κυλά χωρίς σταματημό, μέσα σε ένα αυλάκι.  Το Kǎn 坎 είναι ο 2ος γιος, η Σελήνη, το άγνωστο, το αίμα, ο ληστής, ο κακοποιός, αλλά και η βαθύτερη αλήθεια και η επαφή με την καρδιά. Είναι το οργάνωση των νεφρών, το στομάχι και τα αυτιά.  Είναι ο Αβυσσαλέος  Ανήκει στο στοιχείο νερό και κατεύθυνση του είναι ο Βορράς.

fire_liΤο Lí 離 είναι το σύμβολο της φωτιάς και του φωτός. Αποδίδει την έννοια της νοημοσύνης και την σοφίας. Μοιάζει με το «φως στο τούνελ».  Είναι το τρίγραμμο όπου μια θηλυκή yīn 阴 γραμμή έρχεται ανάμεσα σε δύο ενεργητικές yáng 阳.  Συμβολίζει τον κενό χώρο μιας γαλήνιας καρδιάς, αλλά και την  «εξάρτηση» του ενός όντος από το άλλο, όπως η φωτιά χρειάζεται το ξύλο για να συνεχίσει να καίει. Σημαίνει την αλληλεξάρτηση. Είναι η 2η κόρη, αλλά και τα όπλα, τα ξίφη (μέταλλο που γεννιέται από την φωτιά) τα όστρακα, τα αγκάθια και κάθε τι που αποτελεί όπλο ή ασπίδα, είναι το όργανο του σπλήνα και τα μάτια. Είναι ο πολιτισμός, αλλά και ο ήλιος. Είναι ο προσκολλημένος. Ανήκει στο στοιχείο φωτιά και κατεύθυνση του είναι ο Νότος.

mountain_kenΤο Gèn 艮 προβάλλει την ακινησία και εκπροσωπείται από το βουνό. Αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου ή κυριολεκτικά, εξωτερικούς  περιορισμούς.  Κρατά,  οριοθετεί, περιορίζει και  ακινητοποιεί. Το Gèn 艮 έχει μία γραμμή yáng 阳 στην κορυφή δύο yīn 阴 γραμμών, που στέκονται από κάτω, σηματοδοτώντας ότι το yáng 阳 έχει φτάσει στο απόγειο τής κίνησης του. Γι’ αυτό το τρίγραμμο αυτό υποδηλώνει ηρεμία και ακινησία. Επίσης ανάγκη για εσωτερική συγκράτηση. Gèn 艮 σημαίνει εμπόδιο στην κίνηση… στην πορεία. Σημαίνει στάση-σταθεροποίηση.  Είναι ο νεότερος γιος, τα χέρια, οι εντολές, οι πέτρες, τα ορεινά μονοπάτια, οι αναχωρητές και ερημίτες, η απομόνωση, το τέρμα, το αδιέξοδο, το πεπτικό μας σύστημα, αλλά και το λεπτό έντερο. Είναι ο Ηρεμιστής.  Ανήκει στο στοιχείο γη  και κατεύθυνση του είναι η Βορειοανατολική.

lake_duiΤο Duì 兌 αντιπροσωπεύει την χαρούμενη ενέργεια και εκπροσωπείται από την λίμνη. Το Duì 兌, όπως και το Kǎn 坎 εμπεριέχει νερό, με την διαφορά πως στην περίπτωση της λίμνης το νερό εμπεριέχεται και λειτουργεί ως απόθεμα. Σημαίνει ευχαρίστηση, όπως το περιβάλλον μιας λίμνης  έλκει πουλιά, ζώα και ανθρώπους να φάνε να πιουν και να ξεκουραστούν παρέα… Ακτινοβολεί χαρά, που διεγείρει την ανάπτυξη. Στο τρίγραμμο  του Duì 兌, η δεκτική yīn 阴 γραμμή βρίσκεται στην κορυφή  των yáng 阳 ισχυρών ενεργητικών γραμμών, πράγμα που προσδίδει στο τρίγραμμο μια ιδιαίτερα προσφιλή ποιότητα. Είναι η νεότερη κόρη, η διασκέδαση αλλά και η κρεπάλη, η μάγισσα, τα σκουπίδια, το στόμα, η ομιλία, η πειθώ, το όργανο της καρδιάς. Είναι ο Χαρωπός. Ανήκει στο στοιχείο μέταλλο  και κατεύθυνση του είναι η Δύση.

Τρίγραμμα και διατάξεις.